NL
Menu

Tol

Het Belgisch kilometerheffingssysteem

ukj;j

WAT?

Voertuigen die goederentransport uitvoeren en op de Belgische wegen rijden, moeten een kilometerheffing betalen. Elke van de 3 Belgische Gewesten bepaalt zijn tolwegennet en geldende tarieven. Ontdek meer hier. 

tollpagewho

WIE?

Vrachtwagens met een Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van meer dan 3,5 ton en opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC ongeacht hun gewicht. Lees meer hier. 

tollpagehow

HOE?

Om te voldoen aan de voorschriften van het Belgisch kilometerheffingssysteem, moeten al uw voertuigen die in België rijden voorzien zijn van een On Board Unit (OBU) en dit altijd met een groen lichtje. Meer informatie hier.

Waarom Satellic?

usp nl

 

 

 

 

Uw klanttraject

Waar kunt u een OBU verkrijgen?

U kunt uw On Board Unit via de Road User Portal (RUP) bestellen, aan een Service punt verkrijgen of één van onze Business Partners om hulp vragen. We adviseren u om de OBU  op de Road User Portal te bestellen om te kunnen genieten van alle voordelen van een volledige account! Bekijk hier de voordelen van elke methode en ontdek welke documenten u nodig hebt om de OBU te verkrijgen 

Hoe gaat u de tol betalen?

Daarna moet u kiezen of u de tol via een prepaid of via een post-paid betaalwijze wilt betalen. Satellic biedt de ruimste keuze aan betaalmiddelen op de markt, van tank-, debet- en kredietkaarten, tot contant, bankoverschrijving en zelfs domiciliëring en betaling via Business Partners. 

Hoe kunt u de OBU koppelen?

U moet de On Board Unit met een voertuig koppelen zodat de OBU functioneert.
 

Hoe kunt u de OBU in uw voertuig installeren?

De OBU moet te allen tijde aangesloten zijn op de stroomvoorziening van uw voertuig, hetzij via een eenvoudige mobiele installatie (met de voedingskabel in de sigarettenaansteker), hetzij via een permanente installatie. 

Controleren of het OBU lampje groen is

U mag alleen beginnen rijden als het groene lampje op uw OBU brandt. 

6.

Begin om te rijden!

Begin om te rijden!

Welke facturatiedocumenten zult u ontvangen?

Alleen mensen met een gratis volledig account ontvangen facturatiedocumenten!
Aangezien elk Gewest apart de belastingen (het Vlaamse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of de vergoedingen (het Waalse Gewest) oplegt, is het niet mogelijk om één factuur voor de drie Gewesten samen te ontvangen. U kunt uw facturatiedocumenten op de Road User Portal downloaden. De facturatiedocumenten die u ontvangt, zijn afhankelijk van het betaalmiddel dat u hebt geselecteerd om de tol te betalen:

Hoe kunt u de OBU inleveren?

Indien u België verlaat, maar u van plan bent om binnen de komende drie weken terug te komen, hoeft u uw OBU niet in te leveren! Indien u niet van plan bent om binnen de komende drie weken terug te komen naar België, lever dan uw OBU in (via de Road User Portal of via een Service punt).