Over Satellic

Met meer dan 600.000 internationale klanten is Satellic de belangrijkste toloperator in België.  

Wij zijn een Belgisch bedrijf met ruim 100 medewerkers gevestigd in Diegem, in juli 2014 door de drie Belgische Gewesten aangeduid om namens hen de tol te heffen op vrachtwagens van meer dan 3,5 ton en N1 BC voertuigen. In minder dan 2 jaar tijd hebben wij het volledige kilometerheffingssysteem ontworpen, gebouwd, gefinancierd, en in bedrijf genomen. Nu staan we in voor het bedienen en onderhouden van het systeem. 

Satellic NV werd geselecteerd via een openbare aanbestedingsprocedure van de regionale Belgische autoriteiten. Satellic NV werd gekozen vanwege zijn unieke expertise. Als Belgische joint venture tussen T-Systems en Strabag hebben we een uitgebreide ervaring in alle aspecten van de opzet van een intelligent kilometerheffingssysteem. De realisatie van het Belgische systeem maakt ons de onbetwiste technologische leider op dit gebied. Wij werken onder de supervisie van Viapass. 

In de On Board Unit, maakt Satellic gebruik van satelliet positioneringstechnologie (GNSS) samen met mobiele (GSM) en specifieke korte afstandscommunicatie (DSRC). Het kilometerheffingssysteem van Satellic werd op 1 oktober 2015 opgestart, en de distributie van de On Board Units begon eveneens op deze datum. 

De commerciële activiteiten zijn op 1 april 2016 zijn van start gegaan. Vandaag heeft Satellic meer dan 600.000 actieve OBU's, geïnstalleerd in vrachtwagens uit meer dan 100 verschillende landen. Tussen 130.000 en 140.000 tolplichtige vrachtwagens maken dagelijks gebruik van het Belgische wegennet. 

Ontdek de kerncijfers van Satellic en blijf op de hoogte met onze nieuws- en persberichten. 

Onze verklaring rond milieubescherming

Satellic hanteert een milieumanagementsysteem conform de internationale standaard ISO 14001. Het systeem zorgt ervoor dat de installatie en uitbating van het tolheffingssysteem zo wenig mogelijk impact op het milieu hebben.  

In alle bedrijfsprocessen die het milieu kunnen beïnvloeden, heeft Satellic een eenduidige praktijkcode voor duurzaamheid ingebouwd, zoals bijvoorbeeld bij de aankoop van producten en diensten. De belangrijkste milieudoelstellingen zijn:  

  • Het milieubewust denken en handelen bij Satellic promoten.  

  • Het gebruik van grondstoffen terugdringen.  

  • Afval beperken.