NL
Menu

Het Belgische kilometerheffingssysteem

map green

Wat is het?

  • In België wordt er tol geheven op autosnelwegen en bepaalde gewest- en gemeentewegen.
  • Duurzaam principe: iedereen betaalt een faire bijdrage voor het gebruik van de Belgische wegen.
  • Het tolwegennet en de geldende tarieven zijn bepaald door de 3 Belgische Gewesten (het Vlaamse, het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest).
    Viapass is de organisatie die deze 3 Gewesten vertegenwoordigt: Ga naar de Viapass-website voor meer informatie over de tarieven en de tolplichtige wegen.
    Satellic heft de tol namens Viapass.
  • Bijzonderheid: In Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de kilometerheffing een belasting. In Wallonië is het een vergoeding die onderworpen is aan BTW omdat de wegen beheerd worden door het privébedrijf Sofico. Klik hier om te weten hoe u de BTW kunt recupereren.
camions et n1 bc

Welke voertuigen moeten de tol betalen?

  • Vrachtwagens met een Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van meer dan 3,5 ton.
  • Opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC ongeacht hun gewicht (sinds 1 januari 2018).

Bepaalde voertuigen zijn vrijgesteld van kilometerheffing: download de "Verduidelijkende tabel met voorbeelden van voertuigen die al dan niet aan de kilometerheffing onderworpen zijn" op de Viapass-website.

Controles: Er worden vaste, flexibele en mobiele controles uitgevoerd in heel België om te controleren of alle voertuigen uitgerust zijn met een werkende On Board Unit. De boete opgelegd door de Gewestelijke overheden kan variëren van 100 tot 1000 euro. Zie de Viapass-website voor meer informatie.

Privacy: Alle gegevens die verstuurd worden door de On Board Unit naar onze systemen worden versleuteld. De privacy van de klant is hierdoor te allen tijde verzekerd.
Trajectvisualisatiedienst: U kunt op elk moment zien hoeveel kilometer uw voertuigen afgelegd hebben, maar niet welke route ze gevolgd hebben.
Door onze gratis trajectvisualisatiedienst te activeren op de Road User Portal, laat u Satellic toe de volledige routes van uw voertuigen te volgen. U bent echter de enige persoon die toegang heeft tot deze routegegevens (via de Road User Portal). De fleetmanager bevestigt dat hij/zij een goede wettelijke reden moet hebben om deze dienst te activeren namens de bestuurders.

satellic_unit_greenlight.jpg (

Hoe betaal ik de tol? Verkrijg uw OBU!

Om te voldoen aan de voorschriften van het Belgische kilometerheffingssysteem, moeten al uw voertuigen die in België rijden voorzien zijn van een On Board Unit (OBU) altijd met een groen lichtje en zonder foutmelding.

De On Board Unit is het smartdevice dat de te betalen tol berekent op basis van:
- het aantal afgelegde kilometers (berekend via satellietsignalen)
- op welk type weg deze kilometers zijn afgelegd en
- door welk voertuig: de toltarieven zijn afhankelijk van het gewicht (Maximale Toegelaten Massa van de Sleep) en de EURO-emissieklasse van het voertuig.

WAT ALS OP MIJN ON BOARD UNIT HET RODE LAMPJE BRANDT?
U voldoet dan niet langer aan de voorschriften van het Belgische kilometerheffingssysteem. U moet uw reis zo snel mogelijk onderbreken en onmiddellijk de Klantendienst bellen (24/7 bereikbaar): 00800-SATELLIC (vanuit België of de naburige landen) of
+32 2 416 0 416 vanaf andere locaties
.
*Oproepen vanaf een mobiel netwerk kunnen aangerekend worden volgens de algemene voorwaarden van uw mobiele operator.