NL
Menu

Wanneer worden de tarieven geïndexeerd en hoe kan ik me voorbereiden voor de volgende tarief indexatie?

De Belgische toldecreten voorzien de mogelijkheid tot een jaarlijkse indexatie van de toltarieven.

  • Vanaf maandag 1 juli 2024 gelden in Brussel en Vlaanderen nieuwe tarieven voor de kilometerheffing.
  • De tarieven voor de kilometerheffing werden in Wallonië op 1 januari 2024 geïndexeerd.

Om de hierboven aangehaalde veranderingen door te voeren, dienen de OBU’s de laatste software update te downloaden. Net zoals een GSM, dient de OBU aangeschakeld te zijn om de laatste updates te kunnen downloaden. Daarom bevelen wij u aan om ervoor te zorgen dat u al uw OBU’s (en reserve OBU’s) aanschakelt vóór de datum waarop de volgende tariefindexering gepland is zodat uw OBU’s de nodige software update kunnen downloaden!

TIPS:
- Laat uw OBU zoveel mogelijk aangeschakeld, zelfs als u in het buitenland verblijft, zodat uw OBU de laatste software versie kan downloaden zodra die beschikbaar zijn!
- Indien u een bepaalde OBU voor de eerste maal gebruikt, laat ze dan zeker gedurende één uur aangeschakeld zodat ze de tijd heeft om alle laatste updates te downloaden.
- Indien u reserve OBU’s in uw bezit heeft, schakel deze dan regelmatig aan (ten minste éen keer per drie maanden) en laat ze dan gedurende ten minste 3 uur aangeschakeld.

Indien uw OBU de update niet gedownload heeft vóór de datum waarop de volgende tariefindexering gepland is, dan zal de update vanaf deze datum automatisch gedownload worden zodra u uw OBU aanschakelt: U kunt onmiddellijk uw rit aanvangen, maar u zal moeten stoppen indien het rode OBU lampje oplicht en u zal moeten wachten tot het groene lampje opnieuw oplicht vooraleer u uw rit opnieuw kunt aanvatten. Om onnodig tijdverlies te vermijden is het dus aangeraden uw OBU aan te schakelen vóór de datum waarop de volgende tariefindexering gepland is!

De download duur voor de updates hangt af van de dekking van het mobiele netwerk en van het gebruik van de OBU (frequente slaap/uit periodes) maar heeft geen impact op de werking van de OBU!

Om te controleren of de laatste update is gedownload en of uw OBU dus de laatste softwareversie heeft, raadpleegt u onze FAQ “Hoe kan ik weten wat de softwareversie van mijn OBU is?

Was this information helpful?
Yes
No
Thank you for your feedback!
Anything else we can do to improve our website? Let us know in the contact form