alert attention business-partner calculator cc check close contact conversion-tool couple download envelope file information leaf map-location min money obu pc people person phone picture plus press questionmark satellic satellite search servicepoint truck www

Het wegennet

Vanaf 1 april 2016 moeten alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton een werkende On Board Unit (OBU) hebben in België. De OBU is enkel vereist als het motorvoertuig een maximum toegelaten massa (MTM) heeft van meer dan 3,5 ton. Als referentiepunt voor het invullen bij registratie wordt steeds uitgegaan van het maximaal toegelaten totaalgewicht; de MTM van de slepen (MTMs).

De regeringen van het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben dit netwerk bepaald. Meer informatie vindt u op de Viapass website.

De tarieven van toepassing in de Belgische gewesten

België bestaat uit drie gewesten. Elk gewest is verantwoordelijk voor zijn eigen wegen en infrastructuur en bepaalt zijn heffingen en tarieven onafhankelijk.

In het Vlaamse gewest en Brussels Hoofdstedelijk gewest is de kilometerheffing een heffing. In het Waalse gewest, waar de wegen beheerd worden door Sofico, is de kilometerheffing een vergoeding onderworpen aan BTW.

De tarieven werden vastgelegd door de drie gewesten en zijn van toepassing vanaf 1 april 2016. Meer informatie over de tarieven vindt u op de Viapass website.